07 Eylül 2010 

Yazarın özgeçmişini okumak için tıklayınız.

BİÇOĞLU’NA BİR BÜST OLABİLİR Mİ?

Bir Pas da Siz Verin...

Çanakçı'nın Üzüntüsü

Belediye İşini Yapmış

Görele Hainleri..

KUŞDİLİ FESTİVALİ’NİN PERDE ARKASI

BU Nasıl Anket?-İttifak mı İltihak mı?-Beldeler ve Adaylar-Gurbetteki Gurur-1

DERNEKLERİMİZE ÇAĞRI

SEÇİMLERİN ARDINDAN

İŞSİZLİK VE DEMİRCİLER GIDA



ÇAVUŞLU'NUN GELECEĞİNE KET VURMAYIN!
29 Haziran 2010 14:43 · Ahmet Bilge

Giresun’un yaklaşık 200 kilometrelik sahil şeridi olmasına karşın bir-iki tane plajı ancak bulunmaktadır.Bu bir-iki plajına da “Mavi Bayrak” almayı başaramamıştır.        


Yıllardır hastalık saçan çöp sorunu ise çözülemeyen sorunların başında geliyor.Hatta kanalizasyon atıklarının direk olarak denize veya derelere akıtılması ise tam bir vahim tablo.


 Turizmden hakkettiği payı alma iddiasındaki Giresun merkez ve ilçelerinin hiç birinde katı atık yöntemi olmadığı gibi atık su sorunu da çözülememiştir.Gelişmiş ülkelerde kanalizasyon atıklarının direk denize deşarj edilmesi bir cinayet olarak değerlendirilirken, Giresun merkez ve ilçelerinde bir çözüm olarak görülmektedir.


 Hal bu ki uzmanlara göre sahile en az 30 metre uzaklıkta arıtma tesisi yapılması gerekiyor.Buna rağmen çözümsüzlükleri çözüm olarak gören bir idarecilik yapımız bulunmaktadır.


***


  Son olarak ta Çavuşlu Beldesi’nin ve yöre köylerinin su ihtiyacını karşılayan,Sisdağı’ndan doğup, Çavuşlu’dan denize dökülen Zıva Deresi’de korumasız bir vaziyette tehdit altında.Bu dere özel koruma altına alınması gerekirken  siyasi iradelerin tehdidi altındadır.


Zıva deresinin önemini en iyi bilmesi gereken İl Sağlık Müdürlüğü ve Çevre ve Orman İl Müdürlüğü dahi tehdide göz yummaktadır.


***


 Çünkü, çok daha uygun alanlar bulunabilecek olmasına rağmen, Zıva deresinin hemen yanı başı Çöp Depolama Alanı olarak gösteriliyor.


Uzmanlara göre Çöp Depolama Alanları  yerleşim yerlerinden en az 1000 metre uzaklıkta olması gerekmektedir.


Çavuşlu Belde Merkezinden bir buçuk kilometre uzaklıkta olarak değerlendirilen söz konusu Çöp Depolama Alanına 50-100 metre mesafede mahallelerin bulunduğu hesaba katılmamaktadır.


 Kaldı ki, çöp depo alanları halk gözünde  genelde olumsuz gözle bakılan yerler olmuştur. Bütün çöp depo yerlerinde toz,koku,gürültü,trafik,arazi kullanımı vb. gibi çevre  problemleri mevcuttur.


 Ayrıca oluşan sızıntı suları ile yer altı suyu kirlenmesi ve oluşan gazlarla da hava kirlenmesi potansiyeli de söz konusudur.Mükemmel bir düzenli depolama ile bu problemler bertaraf edilse dahi depo zemin içinde ve üstünde uzun yıllarca kalacaktır.


Depo tasarımları gelişmiş ülkelerde özellikle son yıllarda çevrecilerin ve halkın  çöp bertarafına duyduğu olumsuz tepkisi karşısında değişim gösterirken, biz değişmeye mahkum dilen yöntemleri uygulamaya çalışmaktayız


***


  Çöp Depolama Alanları için önemli olan faktörlerden birisi de ne kadar zaman içerisinde dolacağıdır.


  Çavuşlu Beldesi’nde çöp depolama alanı olarak düşünülen taşocağı da Giresun Merkez Belediyesi ve ilçelerinin çöpleriyle en fazla 10 yada 15 yıl çözüm olabilsin.(Bu en afaki süredir)


 Ya sonra, Karadeniz Sahilini doldurmak için taşları alınan alan bu seferde çöplerle doldurulmuş halde terk edilmeyecek mi?


  Sadece 10-15 yıl sonra Çavuşlu’ya bir buçuk kilometre uzağında bir çöp dağı bırakılıp gidilmeyecek mi?


 Bir belde merkezine bir buçuk kilometre çok büyütülecek bir  mesafe mi? Bu beldenin 10-15 yıl içerisinde olmadı 20 yıl sonrasında büyüyüp gelişmeyecek mi?


Bunu düşünmeden yapmak bir beldenin geleceğine “KET” vurmak değil midir?

Bu yazı 310 defa okunmuştur.


Yorumlar
» 2. fırtına olalım
rizeliler fırtına deresini eylem , ilm veya dizilerle devamlı gündemde tuttular biz ise hergeçişimizde birt çöpte biz attık böylemi kurtuluş savaşında günlerce kan aktı bu mu zıva deresine vefa borcumuz bize yazıklar olsun........
··· 29/06/2010 20:41, zıvalı
» .....
orays çöp toplama alanı olarak kullanılmayacak. çöp bertaraf tesisi olarak faliyet verecek.ikincisi her ne olursa olsun şikayetlerinizi yazılı olarak çevre orman il müdürlüğü ne bildirebilirsiniz.emin olunki onlar gerekeni yapar.lütfen halkı yanlış bilgilendirmeyin..
··· 09/08/2010 18:22, ....

Bu yazıya yorum eklemek için aşağıdaki formu doldurup gönderiniz.

Adınız:
Başlık:
Yorumunuz:



Sistem ve Disiplinin Getirdiği Güç, ABD “GEZİ YORUM"-2


Kemençe Ve Horon Günleri, Kazıkbeli Yaylası.


GİREBİ-1


47.GİRESUN GÖNÜLLÜ ALAYI ŞEHİTLİĞİ


KOYUN POSTLU KURDUN HİKÂYESİ


Bu Anayasa Değişikliğine "EVET"


Gönüllü Cefakar İnternet Gazetecileri


ÇAVUŞLU'NUN GELECEĞİNE KET VURMAYIN!


OY Görele Oyyy.


BÖLGEMİZDEKİ HAREKETLİLİK


2010 Feshane ; Yetki Sahibi Giresunluların Tarihi Sorumluluğu


Görele Açıklarında Birşeyler Oluyor


GÖRELE GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİNE DOĞRU


Dilan, ‘Gözyaşım mektupta pul deyi yazmış’


KANLI SİYASET !


NEREYE GİDİYORUZ?


Bizden Bir Köşe: Kırım


PİCOĞLU ÜSTÜNE


Üyelik  |  Bize Ulaşın  |  Künye  |  Reklam  |  Kullanım Şartları  |  Yayın İlkelerimiz  |  Gizlilik Politikası



gorele.gen.tr © 2000 - 2005 · Bütün hakları saklıdır
Web sitemizde yayınlanan haber, makale, fotoğraf ve tanıtıcı bilgiler izin alınmadan kopyalanamaz.

Sayfalar en iyi 800x600+ çözünürlükte, IE5+ ile görüntülenebilir.